Thureplan är uppkallad efter min far, Thure Tobiasson, som ägde och bodde i huset intill som inköptes 1942. Han föddes 1904 och dog 1995. Han kom från Rjukan i Norge med sin fru Mary (min mor) 1936 till Grebbestad, där hans far Carl Tobiasson hade skaffat en ledig verkstadslokal.

Han blev snart känd som en skicklig plåtslagare, intresserad samhällsmedlem, satt i kommunfullmäktige ett par perioder, startade Grebbestads Bridgeklubb1950. Han hade en stor vänkrets och var välkänd i Grebbestad.

Han byggde Grebbestads första gengasggregat till Stefens Taxi och sedan ett dito till sin egen motorcykel, en BSA 350 kbm.Till sin gode vän Anders Landgren, som förresten var morfar till vår senaste Grebbestadsprins, Mattias Landgren, byggde han ett karbidaggregat till hans båtmotor. Anders och Thure satt många timmar nere i båten och provade och experimenterade. Det stod alltid ett gäng gubbar, 6-7 st som intresserat tittade på. Anders och far visste ju vad dom höll på med. Att gasen var högexplosiv och att minsta gnista kunde tända den. Men de visste också hur man skulle undvika risken för sprängskador. Paang ! ! sa det plötsligt och när de tittade upp var kajen ren för folk.

Thureplan är sedan flera år tillbaka parkeringsplats men var tidigare ett grönområde med bl.a.en branddamm och en hög mast där brandkåren torkade sina slangar. Där fanns också en vattenpump, men vattnet var otjänligt som dricksvatten. Direktör Johansson som bodde i nuvarande Thure Östbergs hus, hade inte vatten indraget, så Ebbe Jolin och jag bar vatten dit i olika perioder. Från Nedre Långgatan 2 stora hinkar för 10 öre styck.

Direktör Johansson hade 2 döttrar, som hette grevinnan Sigrid von Richthofen och friherrinnan Karin von Richthofen. De hade gift sig med var sin flygofficer före andra världskriget. En av dem var den världsberömde Röda Baronen, som gjorde sig känd under första världskriget.

Branddammen var ett problem för kringboende grannar. Dammen var visserligen inhägnad, men några ungar hade lyckats göra ett hål i stängslet. Vår son Dan och Ebbe Jolins dotter Carina, båda i 3-4 årsåldern, som ofta lekte tillsammans, var en dag försvunna. Efter någon timmes letande fick vi föräldrar en chock. Två röda mössor, som var vanliga på den tiden, låg och flöt i dammen. De hade helt enkelt gått nån annanstans för att leka och kastat sina mössor i vattnet. De hade väl tröttnat på mössorna trots att köp- och slängperioden inte hade börjat.

På andra sidan gatan låg landsfiskalkontoret och strax söder om, där Tanumsbostäder byggt flera hyreshus, låg en stor ladugård. Längre norrut, vid Kap Horn, fanns ett stort affärshus med skoaffär och olika kontor samt Vattenfabriken, som släckte vår törst på somrarna. Öster om lå Westlings Grossistfirma. Han sålde ägg, kol och koks. Han hade också en bensintapp, där han var noga med att det inte var några droppar kvar i slangen när nästa kund kom. Sedan köpte Arne Grönemo både hus och kontor och lager och han har det fortfarande.

Jag får sluta där jag började, med Thure, min far. Han öppnade först, när han kom hit 1936, Grebbestads Plåtslageriverkstad på Anneberg i en lokal som han fick dela med en vulkaniseringsverkstad. 6 år senare flyttades plåtslageriet hit ner. Prins Bengt Karlssons äldre bror Uno, som båda är mina kusiner, jobbade under tiden på Anneberg något år. Thures goodwill gjorde att vi hade mer att göra än vi hann med. Jag ville anställa folk och 1954 anställde vi Bengt som lärling. När han var 18 år åkte han till Uddevalla och jobbade på Varvet i 5 år. Sedan kom han tillbaka och då var vi glada. Under tiden hade vi fått en ny lärling, Kjell Johansson från Tova. Han cyklade till jobbet drygt en mil i ett år, sedan köpte han moped när han blev 15 år.

Sedan växte företaget, blev ett aktiebolag 1970 och hade som mest 10 anställda plus ett par praktikanter. Thure gick i pension 1969, men var uppe i verkstaden som vi byggde 1966 varje dag och kollade att vi skötte oss. Vi jobbade då med ventilation sedan flera år och hade jobb över hela Bohuslän. Arbetsledare för ventilation var Rolf Hansson, som sedan öppnade eget plåtslageri i Svarteborg.

Min far bodde i huset här, som han skänkte till mig och min fru Astrid 1981 och hade rätt att bo i huset till sin död. Det gjorde han tillsammans med sin fru Ingrid, född Eliasson. Far blev änkeman 1952 då min mor dog 44 år gammal. 1955 gifte han sig med Ingrid. Far dog 91 år gammal 1995. Ingrid dog 15 år tidigare.

Frank Tobiasson

Tanumsvägen 8

457 72 Grebbestad

Tel. 0525-10133, 0704-826712

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Back to Top