Prinsfonden startades 27 mars 1990 till minne av Prins Severin V, som avled under sitt regentår. Alla pengar vi samlar in på lotterier och försäljningar går till Prinsfonden. Ur denna delar vi sedan ut bidrag till olika verksamheter som går i linje med Prinsarnas stadgar eller driver egna projekt.

Den som vill får gärna donera medel till Prinsfonden. Det kan man göra till vårt bankgiro 5660–6205 eller till vårt Swishkonto 123 590 31 66. Glöm inte att ange avsändare vid alla inbetalningar till Prinsarna eller Prinsfonden.

Längst bak under rubriken Nytt & Hänt hittar du de större projekt vi genomfört i Grebbestad.

Vill Du veta mer om Prinsarna kontakta ordförande Prins Robert XXIX på hans epostadress   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. .

 

Styrelse för Prinsarna 2015-16 är Robert Dahlberg (ordförande), Tommy Sandin, Per Karlsson, Magnus Karlsson (skattmästare) och Rolf Waldner (mentorPrins).

 

Vad är GrebbestadsPrinsarna ?

GrebbestadsPrinsarna är en ideell förening som har till syfte att verka för Grebbestads och Grebbestadsbornas bästa. Detta gör Prinsarna dels genom att deltaga i för vårt kära Grebbestad gemensamma aktiviteter med samhällets många olika föreningar och organisationer samt dessutom genom att vi själva är aktiva för en utveckling i samhället som gagnar Prinsarnas och Prinsfondens syften.

Prinsarna ”föddes” ur en ide som Grebbestadsfödde Bernt Karlsson fick under en semesterresa till Maastricht i Holland. 1985 utsågs den första prinsen, Prins af Carneval, Bertil Engdahl. Sedan dess har en ny Prins utsetts varje år, vilka alla krönts med prinshatt, rorkult och nyckel på Carnevalsdagen, andra lördagen i juli. Kröningen ingår i den årliga Prinsshowen i Torgparken och där har Prinsarna oftast musikaliskt stöd av Prinsorkestern med hovkapellmästaren Håkan Marberger, hovdragspelaren Pelle Larsson, hovmusikanten Mikael Ulhagen samt hovsångarna Mikael Samuelson och Reine Olsson.

Den regerande Prinsen har under sitt år ett antal åtaganden såsom invigare, högtidstalare och prisutdelare i olika sammanhang, Luciakröning samt vårtal på Valborgsmässoafton på Falkeröd. Prinsarna deltar självfallet under Sillens Dag på Feskarns bar&kök, Ostronets Dag, Råsjôl-lördagen med sitt stånd vid Prinseprången och vid julskyltningen bjuder vi på Prinskorv och glögg på Restaurang Hertigen.

Prinsfonden stiftades den 27 mars 1990 som en hyllning till Severin Karlsson, prins nummer 5, som dessvärre avled under sitt regentår 1989-90. Severin framförde en idé om att Prinsarna skulle bilda en fond för att skaffa fram medel till att ”försköna, förfina och öka trevnaden i samhället”, men tyvärr fick han inte själv se sin idé förverkligad. Kort efter hans död bildades Prinsfonden till minne av Severin Karlsson och alla medel som Prinsarna samlar in går numera dit.

1990 påbörjades utgivande av Prinstavlor från någon av våra många lokala konstnärer och denna tavla reproduceras, säljs och används som priser i våra lotterier. Alla Prinstavlor finns att beskåda på Restaurang Hertigen. 1998 började vi i samarbete med Grebbestads Bryggeri sälja ett Prinsöl till förmån för Prinsfonden.

Prinsfonden tog initiativet till och bekostade Ebba Lindqvists Plats vid Tärnegården. Denna fina oas invigdes 1996. 2001 påbörjades nästa stora Prinsprojekt, uppförandet av en staty av Evert Taube på Torget i Grebbestad. Invigning skedde den 3 augusti 2002.

Prinsfonden har även bekostat nattbelysningen och utsiktsplatån på Stöberget, namnskyltar  på bryggorna i Grebbestads hamn, sand och flaggstänger på Grebbestads badplats, bänken runt Pileträt. Paviljongen i Torgparken håller vi fräsch, likaså välkomstskyltarna vid infarter till Grebbestad och från 2002 lyser Prinsarnas julgranar upp Nedre Långgatan vintertid.

Vi har initierat skapandet av Thuregången och Thureplan i norra delen av samhället. Sedan 2002 arrangerar vi en Taubekonsert i kyrkan och av överskottet bjuder våra äldre Grebbestadsbor på en uppskattad skaldjursfest på Tärnegården.

Vi delar även ut en plakett till fastighetsägare som på ett pietetsfullt och varligt sätt renoverat sitt hus i Grebbestad.

Som en uppskattning för vad vi gör erhöll Prinsarna år 2011 Anders Pris, en utmärkelse som Grebbestads Samhällsförening delar ut årligen till förtjänta som arbetar i Anders Åhlunds anda.

 

Back to Top